Onderhoudsvrije gevelbekleding | Fiduna

Onderhoudsvrije gevelbekleding, te mooi om waar te zijn?

03-11-2023

Op zoek naar een mooie gevel voor uw woning of bedrijfspand? Dan bent u in uw zoektocht vast de term ‘onderhoudsvrije gevelbekleding’ tegengekomen. Klinkt goed, maar kan dat wel? Een gevel krijgt namelijk te maken met verschillende weersinvloeden en slijtage. We praten u bij.

Het idee van onderhoudsvrije gevelbekleding

Iedereen wil genieten van een mooie gevel zonder de lasten van voortdurend schilderwerk, reparaties of vervanging. Logisch. Maar gevels worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Denk daarbij aan de regen, wind en zon. Ook temperatuurverschillen en de wisselende luchtvochtigheid, hebben hun invloed op de gevel.

Het verduurzamingsproces: thermische modificatie

Hout is een zeer populaire keuze voor gevels. Het materiaal heeft een warme, unieke uitstraling en is uitstekend te bewerken voor allerlei toepassingen. Maar hout kan gaan rotten, toch? We horen het u denken. Daarvoor hebben wij een oplossing: thermische modificatie.

Tijdens dit verduurzamingsproces wordt het hout in een vacuüm omgeving onder hoge druk blootgesteld aan hoge temperaturen en vocht. Dankzij de modificatie verandert de moleculaire structuur van de houtcellen. En dat levert een hoop voordelen op!

 • Bijzonder lange levensduur
 • Verhoogde weerstand tegen schimmels en weersinvloeden
 • Licht van gewicht
 • Vormvast
 • Een mooie, donkere kleur

Goed om te weten: tijdens de thermische modificatie wordt geen gebruikgemaakt van chemische processen. Dat maakt het proces zeer milieuvriendelijk.

Thermisch gemodificeerde houtsoorten

In ons assortiment vindt u diverse houtsoorten, allemaal thermisch gemodificeerd. We sommen ze voor u op:

 • Fraké: hout met een levendige tekening, gevarieerde structuur en een donkere kleur.
 • Ayous: hout met een rustige, egale uitstraling. Nagenoeg foutvrij en licht van gewicht.
 • Essen: hout zonder noesten en volledig foutvrij. Uitgerust met een prachtige vlamtekening.
 • Vuren: naaldhout met noesten dat zorgt voor een speelse, levendige uitstraling.
 • Radiate Pine: hout met een roodbruine tint en een rustige, egale tekening.
 • Circulair hout: Vurenhout, afkomstig van van oude, gebruikte pallets.

Natuurlijke vergrijzing of kleurbehoud

Bij houten gevelbekleding speelt altijd de vraag: wil ik de natuurlijke kleur van het hout behouden of laat ik het op natuurlijke wijze vergrijzen? De keuze is aan u. Voor de kwaliteit van het hout is het niet nodig om te behandelen met een kleursysteem. Behandeld of niet, onze houten gevelbekleding blijft mooi.

Een kleursysteem is een olie, beits of ander verfproduct dat het hout beschermt tegen het zonlicht. Het is namelijk de Uv-straling in het zonlicht die voor de verkleuring van het hout zorgt. Een olie of beits blokkeert deze Uv-straling, mits deze een pigment of UV-blokker bevat. Een kleurloos systeem, zonder pigment of UV-blokker, blokkeert het zonlicht niet en gaat de vergrijzing dus ook niet tegen.

De perfecte gevelbekleding

Uw wensen vormen de basis voor de perfecte gevelbekleding. Samen met u bekijken we verschillende houtsoorten, profielen en maatvoeringen en ontdekken we welke gevelbekleding uw voorkeur heeft. Wij hebben diverse producten op voorraad liggen. Zit het juiste product er niet tussen? Dan maken wij het op maat.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem een kijkje bij de projecten die we hebben afgerond of ontdek onze producten.

Fiduna
Specialist in unieke gevelbekleding.

Onze dealers staan voor u klaar!

FirmoWood heet voortaan FIDUNA!
Een nieuwe naam en een nieuwe stijl, maar dezelfde hoge kwaliteit die u al jaren van ons gewend bent.
Kwaliteit als basis
Specialist in maatwerk
Milieuvriendelijk verduurzaamd