Gevel ontwerpen | Fiduna

Fiduna voor architecten

Als architect heeft u een cruciale rol in meerdere aspecten van de bouw. De gevelbekleding is één van de meest in het oog springende onderdelen van een gebouw. Uw ontwerp is bepalend voor de sfeer, de stijl en het gevoel dat het pand uitstraalt.

Naast het visuele aspect, bent u als architect van niet te onderschatten waarde als het gaat om de kwaliteit van de gevelbekleding. De aannemer (of het bouwbedrijf) gebruikt uw tekeningen als uitgangspunt voor het bouwproces. Een correct voorgeschreven detaillering is dus noodzakelijk voor een gevelbekleding die niet alleen mooi is, maar ook van hoge kwaliteit.

Gaat u een gevel ontwerpen? Dan kijken we graag met u mee en voorzien we u van adviezen en tips om de kwaliteit van de gevel te optimaliseren.

Gespecialiseerd in uniek maatwerk.
Milieuvriendelijk verduurzaamd hout.
Producten van hoge kwaliteit.
Persoonlijke adviezen.

Gevel ontwerpen | Fiduna

Vraag een sample aan

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar een sample zegt meer dan duizend foto’s.

Een stukje hout ziet er op een beeldscherm altijd anders uit dan in het echt. Daarom sturen wij u graag kosteloos en vrijblijvend enkele proefstukjes toe. Deze samples geven een duidelijk gevoel en beeld bij de verschillende houtsoorten.

Wilt u meer, grotere of andere proefstukken ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op!

Gevel ontwerpen | Fiduna

Unieke gevel ontwerpen

Wij schrikken niet van een uniek ontwerp. Zelfs een door u bedacht profiel, behoort tot de mogelijkheden. Samen gaan we de uitdaging aan.

Fiduna werkt samen met enkele van de grootste, meest ervaren houtschaverijen van Nederland. Naast de veel gebruikte en op onze website getoonde profielen, hebben zij nog vele andere variaties in hun assortiment. Voor elke gevel is daardoor een geschikt profiel te vinden. We zijn zelfs in staat om volledig nieuwe profielen te maken.

Duurzaamheids- en gebruiksklasse

De duurzaamheid van de gevelbekleding is een zeer belangrijk aspect. De duurzaamheidsklasse van hout geeft een indicatie van de levensduur van dit hout bij direct grondcontact. Dit is bij gevelbekleding niet van toepassing, waardoor de duurzaamheidsklasse minder relevant is.

Liever spreken we over de gebruiksklasse. Deze indexering geeft aan op welke manieren een bepaald product gebruikt kan worden. Fiduna valt in gebruiksklasse 3 en is daardoor geschikt voor gebruik in de buitenruimte, in weer en wind, zonder grondcontact.

Fiduna
Specialist in unieke gevelbekleding.

Onze dealers staan voor u klaar!

Heeft u al een duidelijk idee van hoe uw gevel er uit moet zien? Of twijfelt u juist en heeft u nog meer toelichting nodig? Geen probleem: in beide gevallen staan onze dealers u graag te woord.

Deze prachtige, ruime woning is volledig duurzaam en met aandacht voor het milieu gebouwd. De buitenzijde van het indrukwekkende gebouw is volledig voorzien van Fiduna Vuren gevelbekleding.

Deze zeer stijlvolle, moderne woning in Maastricht is door de bewoner op diverse manieren van Fiduna Fraké gevelbekleding voorzien.

Dit pand in Someren werd in een nieuw jasje gestoken. Op de begane grond werden de gevels bekleed met Fiduna Ayous.

Deze particuliere woning kreeg een prachtige upgrade in de vorm van nieuwe Fiduna Essen gevelbekleding op de garagedeur en voordeur.

Almere is sinds enkele jaren een bijzondere kerk rijker. De Tiny Church is bekleed met Fiduna Fraké. Maar dat is niet het enige bijzondere aan deze kerk.

In de wijk Brandevoort in Helmond is een bijzonder bouwproject gerealiseerd: het Telkesveld. De gevel van het gemeenschappelijke gebouw is uitgevoerd in Fiduna Vuren.

Één van de eye-catchers van de Floriade in Almere is het WikiHouse. Gemaakt van uitsluitend duurzame materialen, waarbij voor de gevelbekleding is gekozen voor Fiduna Fraké.

Sfeervol Buitenleven is specialist in maatwerk overkappingen, tuinhuizen en buitenverblijven. Voor de gevelbekleding maken zij regelmatig gebruik van Fiduna Ayous in het Triple Rhombus profiel.

Veel gestelde vragen

Wat is de duurzaamheidsklasse van Fiduna?

Het hout van Fiduna is getest op duurzaamheidsklasse 2/3. Daarmee zit het erg dicht bij de duurzaamheid van bijv. tropisch hardhout.

Let op: de duurzaamheidsklasse is niet altijd relevant. De duurzaamheidsklasse geeft aan wat de levensduur van hout bij grondcontact is. Bij gevelbekleding vindt echter geen grondcontact plaats. Bij deze toepassing is de duurzaamheidsklasse dus niet relevant. U kunt beter kijken naar de juiste gebruiksklasse.

Wat houdt een gebruiksklasse in?

Een gebruiksklasse (ook wel risicoklasse genoemd) geeft aan wat de correcte toepassing van een bepaalde houtsoort of product is. Het product gaat in deze toepassing langdurig mee.

Fiduna valt in gebruiksklasse 3. Dat houdt in dat het geschikt is in toepassingen in weer en wind, maar zonder direct grondcontact. De toepassing die hier het best bij past, is natuurlijk die van gevelbekleding.

Hoe kan ik samples (monsters) van Fiduna ontvangen?

Eenvoudig: neem contact met ons op en geef aan welke monsters u graag zou ontvangen.

Fiduna stuurt u kosteloos en vrijblijvend tot wel 4 verschillende monsters per post toe. Dit doen wij met een brievenbus pakket, wat eenvoudig en snel op uw adres geleverd zal worden.

Heeft het hout van Fiduna onderhoud nodig?

Niet per sé. Dit hangt er volledig van af wat u wenst te bereiken met de producten van Fiduna.

Zonder onderhoud zal Fiduna vergrijzen wanneer het in contact komt met UV straling (zonlicht). Dit heeft echter geen nadelig effect op de kwaliteit van het hout. Wenst u een natuurlijk vergrijsde gevel? Dan is onderhoud niet nodig.

Indien u de natuurlijke, bruine kleur van het hout wilt behouden is onderhoud wél noodzakelijk. U dient het hout dan regelmatig met een kleursysteem te behandelen.

Waar kan ik Fiduna hout allemaal toepassen?

De producten van Fiduna kunnen op elke mogelijke manier op de gevel toegepast worden. Horizontaal, verticaal, in weer en wind of droog en beschut: geen probleem.

Fiduna hout kan zelfs binnen toegepast worden als gevelbekleding. Houdt hierbij wel rekening met de kenmerkende geur van Fiduna, die binnen minder snel zal vervliegen dan buiten.

Wat is de juiste detaillering voor Fiduna?

Op alle Fiduna producten zijn de algemene voorschriften uit de “Houtwijzer Gevelbekleding Massief Hout” van toepassing. Als aanvulling hierop zijn er de door ons opgestelde “Fiduna Verwerkingsvoorschriften”, met specifieke adviezen voor de juiste verwerking van onze producten.

De bovengenoemde documenten zijn gratis en vrijblijvend te downloaden op onze “kenniscentrum” pagina.

Kies hier uw branche

Branches
Bouwsector
Branches
Hoveniers en groenvoorzieners
Branches
Particulier

Een gevel ontwerpen én realiseren

Hoe we dat doen? Samen met u! En uiteraard door samen te werken met ons netwerk van betrouwbare en professionele partners.

Als architect realiseert u vaak – of zelfs uitsluitend – unieke ontwerpen. Soms stelt dit ontwerp bepaalde eisen aan de gevelbekleding, die niet bij de standaard producten passen. Wij denken graag mee over mogelijke oplossingen.

Ga je een gevel ontwerpen en heeft u een bepaald profiel nodig? Of heeft u zelfs het profiel van de planken al ontworpen? Dan bekijken wij  in hoeverre dit profiel technisch haalbaar is en overleggen met onze professionele schaafpartners of zij het gewenste profiel kunnen realiseren. Daarbij denken we niet in problemen, maar in oplossingen. Is het profiel dat u wenst niet te realiseren? Dan bieden wij u de beste alternatieven aan.

Een gevel ontwerpen met de juiste houtsoort

Binnen ons assortiment bevinden zich diverse houtsoorten. Als het gaat om de uitstraling en het gevoel dat een gevelbekleding geeft, heeft de houtsoort natuurlijk de meeste invloed. De kleur, de tekening en eventuele imperfecties zijn bijzonder bepalend voor het gehele gevelontwerp.

Er zit geen kwaliteitsverschil tussen de diverse houtsoorten van Fiduna, wanneer we het hebben over duurzaamheid. Bij alle houtsoorten is de manier van thermisch modificeren aangepast op de eisen van die houtsoort. Daardoor is de kwaliteit, ondanks de verschillende eigenschappen van de diverse houtsoorten, altijd even hoog.

Op het gebied van uiterlijk zijn er natuurlijk wel verschillen. Zo is Fraké een zeer levendige houtsoort met veel variatie. Ayous is wat rustiger qua tekening, maar heeft van nature verschillende lichtere en donkere tinten. Essen is een diepbruine, sjieke houtsoort met een zeer herkenbare vlamtekening. En Vuren is heeft als naaldhout zijn kenmerkende noesten. Dankzij die variatie wordt een gevel ontwerpen nog leuker dan het al is. Voor elk ontwerp is er een passende houtsoort.

Bestaat er een onderhoudsvrije, niet vergrijzende gevel?

Veel huiseigenaren of eigenaren van gebouwen hebben de wens om hun gebouw te voorzien van een gevel die niet vergrijsd en die onderhoudsvrij is. Wat zou dat mooi zijn: wanneer de bouw afgerond is, hoeft u nooit meer iets aan uw gevel te doen en blijft deze altijd mooi. Met betrekking tot deze wens moeten we echter duidelijk en eerlijk zeggen: dit is onmogelijk.

Een houten gevelbekleding die zonder onderhoud zijn natuurlijke kleur behoudt, bestaat niet. Hout is een natuurproduct, dat reageert met de natuurlijke elementen in zijn omgeving. De UV straling in zonlicht zorgt er voor dat hout verkleurt. Na verloop van tijd wordt het hout lichtgrijs. Dit hoeft overigens niet lelijk te zijn: in veel ontwerpen komt natuurlijk vergrijsd hout uitstekend tot zijn recht. Hierbij dient u wel rekening te houden met schaduwvlakken. Een overstek in het ontwerp kan een schaduw op een deel van een gevel werpen. Dit deel van de gevel wordt niet blootgesteld aan UV straling en zal dus niet vergrijzen, waardoor er kleurverschillen op de gevel kunnen ontstaan.

Is het voor uw ontwerp van belang dat het hout niet vergrijst en zijn natuurlijke kleur behoudt? Dan dient u een kleursysteem op het hout toe te passen. In kleursystemen zoals beits of olie zitten pigmenten of andere “UV blockers”, die de UV straling tegen houden en de vergrijzing voorkomen. Ook in dit geval ontkomt u echter niet aan onderhoud: alle kleursystemen zullen na verloop van tijd verarmen en het hout steeds minder goed beschermen. Het regelmatig bijwerken van het kleursysteem is daarom noodzakelijk.

Bij Fiduna kijken we graag met u mee naar uw ontwerp en de hierbij horende wensen en eisen, om hiervoor de juiste oplossing te vinden.

Op zoek naar een unieke gevelbekleding?
Neem dan contact op met ons óf rechtstreeks met één van onze dealers!
Kwaliteit als basis
Specialist in maatwerk
Milieuvriendelijk verduurzaamd